Kratkovidost kod dece

Dioptrija kod dece

Opšte je poznato da prevremeno rođena deca često imaju problem sa razvojem vida (dioptrija kod dece). Prematurna retinopatija, oštećenja vidnih puteva i centara za vid u mozgu, zahvaljujući ranom skriningu, uglavnom budu prepoznati na vreme. Međutim, manje vizuelne poteškoće koje utiču na kvalitet vida i života deteta, ispoljavaju se tek u predškolskom ili školskom uzrastu, usled povećanja vidnih zahteva. Radi što ranijeg otkrivanja i rešavanja problema, izuzetno su važni redovno praćenje i procena razvoja pojedinih vidnih funkcija sve prevremeno rođene dece, od rođenja kao i tokom celog predškolskog i školskog uzrasta.

Da li brinete zbog brzog rasta dioptrije Vašeg deteta?

Naučno je dokazano da aktivnosti na otvorenom protektivno deluju na razvoj kratkovidosti kod dece. Prema jednoj studiji, deca koja najmanje dva sata tokom dana provode igrajući se napolju, imaju 50 do 70% manji rizik za nastanak i rast kratkovidosti u odnosu na decu koja napolju provode manje od pola sata na dan.

Brojnim naučnim radovima je pokazano da postoji kritičan period razvoja i sazrevanja vidnog sistema. To je period u kom je razvoj očiju (anatomski) i vida (funkcionalno) posebno osetljiv na efekte različitih uticaja spoljašnje i unutrašnje sredine, a nakon koga na razvoj vida ni na koji način više ne možemo uticati. Pregled oftalmologa nikada ne može biti preuranjen, dok u slučaju kasnog odlaska na isti, posledice mogu biti ozbiljne i trajne.

Ukoliko Vam se čini da Vaša beba ne reaguje na stimuluse iz okoline na adekvatan način, imate bojazan da sa vidom nešto nije u redu, a ne znate šta, uplašeni ste zbog komplikovane trudnoće, porođaja ili drugih problema u ranom razvoju deteta ili Vas samo zanima kako Vaše dete vidi, posetite nas, kako biste dobili odgovore na sva pitanja i kako bismo zajedno rešili eventualni problem.

Ko je tiflolog?

Tiflolog je stručnjak koji se bavi rehabilitacijom/habilitacijom i edukacijom osoba sa oštećenjem vida. Tiflolog vam može dati odgovore na pitanja kako dete sa oštećenjem vida funkcioniše, kako ga stimulisati i motivisati, kakve adaptacije okoline su mu neophodne, kao i kako savladati svakodnevne životne veštine neophodne za buduće funkcionisanje. Dobro poznavanje specifičnosti razvoja dece sa oštećenjem vida, omogućava tiflologu da kroz upotrebu svih čula pomaže detetu da se upozna sa okolinom i podstiče njegovu igru i učenje.