Katarakta - vrste i lečenje

Katarakta – vrste i lečenje

KATARAKTA – siva mrena predstavlja zamućenje prirodnog sočiva. Smatra se da nastaje kao posledica poremećaja u metabolizmu sočiva što dovodi do postepenog zadebljanja i uzrokuje smanjenje providnosti sočiva, a samim tim i slabljenje odnosno gubitak vidne oštrine.

Faktori koji utiču na pojavu katarakte

  • Godine života
  • Genetika
  • Dijabetes
  • Izloženost suncu i UV zracima
  • Gojaznost
  • Pušenje
  • Ranije operacije oka

Jednom kada se pojavi, KATARAKTU više nije moguće izlečiti ni kapima, ni naočarima niti posebnom ishranom.

Nuklearna katarakta

Nuklearna katarakta nastaje kao rezultat prirodnog procesa starenja.

Predstavlja zamućenje centralnog dela nukleusa sočiva i dovodi do:

  • zamagljenja vida,
  • smanjenja intenziteta boja i
  • nejasnog vida udaljenih predmeta

Može doći do kratkotrajnog poboljšanja vida odnosno boljeg vida bez naočara nego sa njima. Ovo poboljšanje je prolaznog karaktera i ukazuje na njen dalji napredak, te vidna oštrina postepeno slabi.

Operativno lečenje katarakte u Specijalnoj bolnici “ Prof dr Džinić” obavlja tim poznatih i priznatih oftalmologa.

Zadnja subkapsularna katarakta

Predstavlja oblik zamućenja korteksa odnosno vlakna sočiva koji zahvata centralni deo pozadine sočiva i polako se širi ka periferiji.

Javlja se kada su zapaljeni procesi pojedinih delova oka, kao i nakon dugotrajne primene određenih lekova.

Ovaj vid katarakte uzrokuje smanjenje vidne oštrine, posebno na suncu, jer tada svetlost može da prolazi samo kroz centralni – zamućeni deo sočiva, a u tami zenica se širi i tada svetlost prolazi kroz periferiju sočiva.

Zakažite redovan oftalmološki pregled.

Lečenje katarakte

Operativno otklanjanje zamućenog sočiva predstavlja jedini način izlečenja i povratka vida. Katarakta može napredovati izuzetno polako ili pak nešto brže.

Kada gubitak vida u tolikoj meri napreduje da počne da ugrožava i onemogućava obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti, tada je vreme za operativno lečenje.

NEMOJTE DUGO ČEKATI jer sa razvojem katarakte i njenim daljim napredovanjem operativni zahvat postaje složeniji. Tokom razvoja, katarakta može dovesti i do naglog skoka očnog pritiska kada je praćena izrazitim crvenilom oka, gubitikom vida i izuzetno jakim glavoboljama. Tada se operacije moraju hitno izvoditi, a postoperativni oporavak je duži i komplikovaniji.

Operativno lečenje katarakte u Specijalnoj bolnici za oftamologiju i optiku „Prof dr Džinić“ obavlja tim poznatih i priznatih oftalmologa.

Opertivni zahvat KATARAKTE

Sa razvojem katarakte i njenim daljim napredovanjem operativni zahvat postaje složeniji. Tokom razvoja, katarakta može dovesti i do naglog skoka očnog pritiska kada je praćena izrazitim crvenilom oka, gubitkom vida i izuzetno jakim glavoboljama. Tada se operacije moraju hitno izvoditi, a postoperativni oporavak je duži i komplikovaniji.

Operativno uklanjanje katarakte u našem očnom centru obavljaju poznati i priznati oftalmolozi.

JAKO VAŽNO Jednom kada se pojavi, KATARAKTU više nije moguće izlečiti ni kapima ni naočarima niti posebnom ishranom.

Zakažite redovan oftalmološki pregled i određivanje dioptrije može se obaviti u našoj optičarskoj radnji u okviru Očne bolnice prof. dr Džinić.