Očni pritisak

Merenje očnog pritiska – prevencija glaukoma

Merenje očnog pritiska je neophodan pregled za otkrivanje glaukomaPovišen očni pritisak dovodi do pojave glaukoma, oboljenja oka koje ne može da se izleči, a u 30 odsto slučajeva dovodi do slepila. Obzirom da bolest ne prate izraženi simptomi, te se otkriva uglavnom slučajno, ovaj pregled kod oftalmologa bi trebalo obaviti preventivno.

Specijalistička oftalmološka ordinacija u Novom Sadu, pružiće Vam sve potrebne oftalmološke usluge, uključujući i merenje očnog pritiska, za koje nam u ovoj ordinaciji objašnjavaju kako se obavlja.

Normalan očni pritisak kreće se u rasponu vrednosti od 10 – 20 mmHg. Za merenje očnog pritiska koriste se kontaktna i bezkontaktna metoda.

Merenje očnog pritiska

Standardna metoda merenja očnog pritiska je aplanaciona tonometrija. Pre merenja očnog pritiska, potrebno je anestezirati površinu oka kapljicama, jer vrh prizme aparata za merenje dolazi u kontakt sa rožnjačom. Oko se oboji malom količinom fluorescentne boje (zato su suze posle merenja neko vreme žute) i u plavom svetlu se vrši merenj očnog pritiska. Neposredno nakon merenja, ne biste smeli da trljate oči, zbog smanjene osetljivosti rožnjače.

Drugi način merenja je bezkontaktno merenje očnog pritiska. Ovo merenje je brže i nije potrebna nikakva anestezija oka.

Na tačnost izmerenih vrednosti očnog pritiska kod oba načina utiče debljina rožnjače. Rožnjača je u centru prosečno debela oko 0,55mm. Ako je kod pacijenta rožnjača znatno tanja od 0,55mm, pri merenju očnog pritiska se dobijaju vrednosti koje su niže od stvarnih vrednosti. To dovodi pacijenta u rizičnu situaciju da ne koristi terapiju za snižavanje pritiska iako bi morao, što na kraju izaziva oštećenje očnog živca. Suprotno je ako je rožnjača deblja od prosečne. Kod takvog pacijenta se mere vrednosti koje su lažno više od stvarne vrednosti, te će pacijent eventualno nepotrebno dobijati kapi za lečenje glaukoma.

Zbog toga, u ovoj ordinaciji savetuju svakom pacijentu da bar jednom izmeri debljinu rožnjače. Ova izmerena vrednost se kasnije, prilikom svakog merenja koristi za korekciju izmerene vrednosti očnog pritiska (postoje razne formule za korekciju).

Ukoliko želite da predupredite opasni glaukom i obavite merenje očnog pritiska, oftalmološka ordinacija Džinić Vam stoji na raspolaganju, kao i za sve druge oftalmološke preglede.