Oko čulo vida

Usavršavanjem i povezivanjem savremene dijagnostike, konzervativnog, medikamentoznog i hirurškog lečenja oboljenja oka sa visoko obrazovanim stručnim kadrom i vrhunskom opremom, Očna bolnica Prof. dr Džinić pruža mogućnost pacijentu da na jednom mestu reši ili ublaži poremećaje vidne funkcije, leči i izleči brojna oboljenja organa vida. Prikazujemo Vam nekoliko najvažnijih poremećaja čula vida.
Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija predstavlja promenu na mrežnjači oka koja je posledica delovanja povećane količine šećera u krvi, na krvne sudove očnog dna, mrežnjače. Dijabetička retinopatija je jedna od najozbiljnijih komplikacija šećerne bolesti.

PROČITAJTE VIŠE


Razrokost

Razrokost

Razrokost odnosno strabizam je poremećaj u položaju (motilitetu) očiju. Javlja se najčešće u dečijem uzrastu, ali se može javiti i kasnije kada je udružen sa drugim očnim bolestima. U većem broju slučajeva je praćen sa poremećajem vidne oštrine.

PROČITAJTE VIŠE


Epiretinal membrane
AKTUELNO

Epiretinal membrane

Veći deo nutrašnjosti oka je ispunjen staklastim telom, želatinozna supstanca nalik gelu koja ispunjava unutrašnjost oka. Kako starimo, staklasto telo polako postaje tečnije i povlači se od površine mrežnjače (likvefakcija/sinereza).

PROČITAJTE VIŠE


Ablacija retine
AKTUELNO

Ablacija retine

Ablacija retine predstavlja hitno stanje u kome se jedan sloj tkiva u dubini oka odvaja od njegove normalne pozicije. To je proces u kome dolazi do odvajanja mrežnjače – retine od sloja krvnih sudova koji su zaduženi za njenu ishranu.

PROČITAJTE VIŠE


Glaukom

Glaukom

Blagi porast očnog pritiska je praktično bez simptoma po pacijenta. Dugotrajnim delovanjem, pritisak dovodi do postepnog oštećenja pojedinih nervnih vlakana i formiranja slepih mrlja odnosno skotoma. Ove slepe mrlje se formiraju na periferiji vidnog polja.

PROČITAJTE VIŠE


Katarakta

Katarakta

Katarakta je vodeći izlečivi uzrok slepila u populaciji starijoj od 55 godina. Smatra se da nastaje kao posledica poremećaja u metabolizmu sočiva što dovodi do postepenog zadebljanja i uzrokuje smanjenje providnosti.

PROČITAJTE VIŠE


Operacija katarakte

Operacija katarakte

Kada gubitak vida u tolikoj meri napreduje da počne da ugrožava i onemogućava obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti, tada je vreme za operativno lečenje. Ne treba isuviše dugo čekati jer sa razvojem katarakte operativni zahvat postaje složeniji.

PROČITAJTE VIŠE