Operacija katarakte ultrazvukom

Operacija katarakte ultrazvukom

Najsavremenija metoda operacije katarakte je ultrazvučna-FAKO metoda, koja se u razvijenim zemljama koristi u preko 95% slučajeva. Kod nas se ova operacija katarakte ultrazvukom obavlja u oftalmološkim ordinacijama u Novom Sadu. U ordinaciji rade iskusni oftalmolozi i očni hirurzi. Ultrazvučna operacija katarakte vrši se ambulantno, u kapljičnoj anesteziji (bez injekcije) i kod normalne katarakte operativni zahvat traje 10-tak minuta. A pacijent se odmah nakon operacije može vratiti kući.

Kroz mali rez na rožnjači, uz pomoć ultrazvučne sonde, usitne se i razvodne zamućene sočivne mase i istovremeno isperu iz oka. Nakon što se u potpunosti uklone i očiste zamućene sočivne mase, na isto mesto (u ostatke kapsule prirodnog sočiva) se ugrađuje veštačko sočivo. Oporavak oka posle operacije je vrlo brz i već za nekoliko dana većina pacijenata (pod uslovom da nema drugih oboljenja oka) ima punu vidnu oštrinu.

Operacija katarakte Fako metodom – prednosti

Kod fako-metode, oko se otvara malim rezom (2-3 mm). Rez je toliko mali i stabilan da se na kraju operacije ne mora ušiti. Iskusan hirurg operaciju može uraditi bez injekcije. Oko se anestezira samo kapljicama. Na kraju operacije katarakte, u oko se ugradi savitljivo sočivo koje se u oku otvori i centrira u zenici. Pošto se rez za operaciju radi u rožnjači, koja nema krvnih sudova. Tokom operacije nema krvarenja tako da se nakon operacije na oku skoro ne vidi da je operisano. To je ujedno i razlog da pacijent pre operacije ne mora da prekida svoju antikoagulantnu terapiju.

Kod starih metoda operacija katarakte pravi se 3-4 puta veći rez. Za operaciju je neophodna ili lokalna anestezija sa injekcijom ili opšta anestezija. Zbog veličine reza rana mora da se ušije, što izaziva veliki postoperativni astigmatizam. Nakon injekcije i u toku operacije nastaje krvarenje. Tako da je oko obično nekoliko nedelja nakon operacije crveno, a kapci nekada podliveni krvlju.

Kada se radi operacija ultrazvukom

Karakteristično za ovu metodu je da se ne mora čekati da katarakta sazri, čak je i bolje da se što pre operiše. Mrena se operiše kada bolesnik subjektivno nije zadovoljan svojom vidnom oštrinom uz pomoć najbolje korekcije naočarima.

Kod pacijenata koji su jako kratkovidi ili dalekovidi, operacijom katarakte se istovremeno uklanja i kratkovidost, odnosno dalekovidost, tako da pacijent posle operacije ne mora da nosi debele naočare.

Ukoliko želite da saznate više o katarakti i obavite pregled oka, oftalmološka ordinacija Džinić Vam stoji na raspolaganju, kao i za sve druge oftalmološke preglede.